Помощи за бизнеса за скъпия ток ще се изплащат и през април, като се вдига и таванът от 250 лв. на 300 лв. за мегаватчас, съобщи премиерът Кирил Петков след заседанието на Министерския съвет.

„Вкарваме допълнително 738 млн. лв. в тази програма, така че въпреки войната бизнесът да не бъде ударен от този ценови шок в момента“, уточни премиерът.

Очаква се цената на тока за битовите потребители да остане непроменена, обяви още Петков, като уточни, че това е в правомощията на КЕВР.

В началото на заседанието министър-председателят каза, че Европейската комисия е включила предложението на България за общ подход спрямо високите цени на енергоносителите в дневния си ред тази седмица.

Идеята е общ преговорен екип да се бори за по-добри цени на газа за целия Европейски съюз.

„Когато намалим цената на газа, ще намалим и цената на тока и това ще намали инфлацията на всички останали стоки. Време е България да поведе лидерството в тази дискусия, защото проблемът е общ и решението е общо“, каза още Петков.

Според енергийния министър Александър Никилов, за да може България да намали акциза на горивата, трябва да има санкция от Европейската комисия, тъй като налозите у нас са на изискуемия минимум.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!