Скандал с помощите, заради скъпия ток. ГЕРБ обвини управляващите, че не са изплатени 3 млрд. лв. от обещаните над четири, като компенсации на бизнеса.

Премиерът определи твърденията като фалшива новина.

От ГЕРБ са получили отговор от ресорния министър Александър Николов, че от декември 2021 г. до март тази година властта е изплатила само един милиард лева компенсации.

„Аз се чудя кой лъже премиера и го кара да ставам смешен. Да сбъркаш четири пъти - не с 50, сто или 20 милиона, а с 1 млрд. да кажеш 4 - ставаш смешен“, каза Делян Добрев.

„Тези хора имат само една-единствена цел в този момент да вкарват напрежение и да се опитват изкуствено да подклаждат някакви страсти, които според мен са абсолютно неоснователни“, отговори Петков.

След запитване на bTV от Министерството на енергетиката уточниха, че разплащането на компенсациите за битови и небитови потребители не е спирало.

„В допълнение, фактът, че компенсациите продължават до следващото решение на регулатора относно цените на електро- и топлоенергията, показва, че общият им размер ще надхвърли 4.5 млрд. лв.“, казват от Министерството.

От ведомството напомнят, че всички тези помощи са одобрени от Министерския съвет.