Детски надбавки без значение от дохода на родителите. Това предлагат управляващите в бюджета за догодина. Така тази социална помощ ще се плаща за двойно повече деца.

Подоходният критерий ще отпадне и при подпомагането за първолаците и осмокласниците.

За целта в бюджета за догодина трябва да се заложат допълнително почти 400 милиона лева.

Социалният министър Деница Сачева съобщи, че се залага детските за едно дете да са 40 лева, за две - 90 и 135 - за три деца.

В момента те се изплащат в пълен размер само ако на човек от семейството се пада доход до 410 лева. Ако доходът е до 510 - се взима част от детските.

По данни на Aгенцията за социално подпомагане в момента детски се плащат за под 550 хиляди деца.

Справка в националната статистика показва че децата до 18 години са над 1 милион и 250 хиляди.

Детелина Камбурова отглежда сина си и в момента получава само майчински - без детски. Казва, че е по-добре парите да отиват при тези, които имат нужда, но кой наистина е в нужда - трябва да се определя по-реалистично.

Социалният министър е на позицията, че трябва поне една помощ да е за всички. Очаква се така да се върне доверието на работещите и те да плащат данъци и осигуровки.

„Без съмнение социалната политика трябва да обслужва хората, които са в неравностойно положение, уязвими групи, но социалната политика е политика на благополучието и тя се отнася за всички. В момента има обстоятелства, които благоприятстват взимането на това решение. Не бих го обвързала с изборите - бих го обвързала с кризата и необходимостта семействата да бъдат подкрепени“, каза Деница Сачева - министър на труда и социалната политика. 

От Асоциация „Родители“ са категорични, че социалната помощ затова е социална и затова е помощ, за да помага на хора в нужда. Ако ще се търси начин да се подкрепят всички семейства, това трябва да се случи като се въведат истински данъчни облекчения за отглеждане на деца, а не както е в момента за три деца на месец да получаваш 1 лев и 67 стотинки.

„Ако получаваш заплата от 3 хиляди лева, 40 лева по никакъв начин не ти подобряват състоянието. Ако получаваш 500 - 40 са от значение. Това, че ще раздадем пари на калпак - няма да създаде всеобщо благоденствие“, смята Цвета Бресничка, Асоциация „Родители“.

Детски за всяко дете у нас се плащаха до 2002 година. След това обаче по изискване на Световната банка, за да се отпусне заем на страната ни, правителството на Сакскобургготски въведе подоходен критерий.

В бюджета за догодина се предвижда минималната заплата да се вдигне от 610 на 650 лева. Все още не е решено какви ще са пенсиите догодина.

Социалният министър съобщи за bTV, че има различни предложения. Например минималнаta пенсия да е 300 лева, а максималната да надвиши 1400 лева.

Не се предвижда увеличение на максималния осигурителен праг. Той ще остане 3000 лева. Така за доходите над 3000 няма да се плащат осигуровки.