Детски надбавки без значение от дохода на родителите. Това предлагат управляващите в бюджета за догодина. Така тази социална помощ ще се плаща за двойно повече деца.

Подоходният критерий ще отпадне и при подпомагането за първолаците и осмокласниците.

За целта в бюджета за догодина трябва да се заложат допълнително почти 400 милиона лева.

Социалният министър Деница Сачева съобщи, че се залага детските за едно дете да са 40 лева, за две - 90 и 135 - за три деца.

В момента те се изплащат в пълен размер само ако на човек от семейството се пада доход до 410 лева. Ако доходът е до 510 - се взима част от детските.

По данни на Aгенцията за социално подпомагане в момента детски се плащат за под 550 хиляди деца.

Справка в националната статистика показва че децата до 18 години са над 1 милион и 250 хиляди.

Детелина Камбурова отглежда сина си и в момента получава само майчински - без детски. Казва, че е по-добре парите да отиват при тези, които имат нужда, но кой наистина е в нужда - трябва да се определя по-реалистично.

Социалният министър е на позицията, че трябва поне една помощ да е за всички. Очаква се така да се върне доверието на работещите и те да плащат данъци и осигуровки.

„Без съмнение социалната политика трябва да обслужва хората, които са в неравностойно положение, уязвими групи, но социалната политика е политика на благополучието и тя се отнася за всички. В момента има обстоятелства, които благоприятстват взимането на това решение. Не бих го обвързала с изборите - бих го обвързала с кризата и необходимостта семействата да бъдат подкрепени“, каза Деница Сачева - министър на труда и социалната политика. 

От Асоциация „Родители“ са категорични, че социалната помощ затова е социална и затова е помощ, за да помага на хора в нужда. Ако ще се търси начин да се подкрепят всички семейства, това трябва да се случи като се въведат истински данъчни облекчения за отглеждане на деца, а не както е в момента за три деца на месец да получаваш 1 лев и 67 стотинки.

„Ако получаваш заплата от 3 хиляди лева, 40 лева по никакъв начин не ти подобряват състоянието. Ако получаваш 500 - 40 са от значение. Това, че ще раздадем пари на калпак - няма да създаде всеобщо благоденствие“, смята Цвета Бресничка, Асоциация „Родители“.

Детски за всяко дете у нас се плащаха до 2002 година. След това обаче по изискване на Световната банка, за да се отпусне заем на страната ни, правителството на Сакскобургготски въведе подоходен критерий.

В бюджета за догодина се предвижда минималната заплата да се вдигне от 610 на 650 лева. Все още не е решено какви ще са пенсиите догодина.

Социалният министър съобщи за bTV, че има различни предложения. Например минималнаta пенсия да е 300 лева, а максималната да надвиши 1400 лева.

Не се предвижда увеличение на максималния осигурителен праг. Той ще остане 3000 лева. Така за доходите над 3000 няма да се плащат осигуровки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!