Хората в малките градове няма да могат да ползват данъчните облекчения за плащане по електронен път. Причината – магазините, в които може да се плаща с карта се броят на пръсти.

Ако в рамките на 2017 г. успеем да ограничим харченето на пари на ръка до 20% от доходите си, ще имаме право да поискаме НАП да ни върне пари.

Законът дава възможност да спестим или да си върнем вече платени данъци, ако отговаряме на определени изисквания - всички доходи, които получаваме, да идват по банков път, включително хонорари или пари от наем например. Минимум 80% от тях трябва да харчим онлайн. Така можем да си спестим 1% от дължимия данък, но не повече от 500 лева.

В големите градове плащането с карта е нещо обичайно.

Не така обаче стоят нещата в Мездра например. Учителката Дора Василева от години получава заплата си по банков път, но там шансовете да плати с карта са минимални.

От НАП са категорични, че изключения не могат да правят.

"Всички онези места, където няма пос-терминали или механизъм за плащане, няма инфраструктура, очевидно затрудняват ползването на данъчното облекчение, но ние не бихме могли да модифицираме тези ясно посочени изисквания”, заяви Росен Бъчваров.

И още един важен въпрос - какво се случва, ако пестим част от заплатата си?

„Човек може да спестява колкото е необходимо и това не накърнява правото му през 2018 г. да ползва данъчното облекчение”, допълни Росен Бъчваров.

Искане НАП да върне от данъците ни трябва да подадем като изтече годината. Отсега обаче трябва да следим холко харчим на ръка. Сметките на НАП показват, че сумите, които държавата ще възстановява няма да са внушителни.