Военновъздушните сили на страната получават втори хеликоптер Ми-17, който може да бъде използван за гасене на пожари.

От заводите ТЕРЕМ на Министерство на отбраната днес предадоха машината на вертолетната авиобаза. Екипаж от авиобаза “Крумово“ пристигна в завода на ТЕРЕМ-Летец на авиобаза "Враждебна", за да тества всички системи в т.нар. приемателен полет.

Ремонтът е на стойност 4 млн. и 80 хил. лв. като капитално-възстановителните дейности са отнели 9 месеца. Ми-17 беше приет за ремонт в средата на миналата година.

Всички изпитвания в завода са завършени. Първият екипаж е извършил полет и е подписал без забележки. 

Предимството на хеликоптера е, че с едно зареждане на гориво може 3 часа да се използва за гасене на пожари. А хеликоптерът, който ВВС получиха в началото на лятото, вече гаси пожари в района на Нова Загора.

Зам.-командирът на 24 авиобаза “Крумово“ полк. Димитър Павлов обясни, че един вертолет не е достатъчен за гасене на пожари. По думите му трябват дори повече от два, за да се помогне максимално при подобни стихии.

В момента на територията на завода има още една машина Ми-17, получена от Министерството на отбраната преди месец по рамково споразумение за ремонта и възстановяването на два хеликоптера Ми-17 и 4 бойни вертолета Ми-24.

"Единият от лотовете касае ремонт на две машини Ми-17, като стойността на тези две машини е около 10 млн. лева. Стойността на ремонта на четирите Ми-24 е на ориентировъчна стойност около 28 млн. лв.", обясни Иван Досков, изпълнителен директор на холдинг „ТЕРЕМ”.

В “Крумово“ край Пловдив има достатъчно пилоти за двата Ми-17. Ако бъде получена и трета машина, през следващата година може да се обучават нови екипажи.

Подготовка на екипажи за изпълнение на задачи по гасене на пожари с “Кугар“ също тече.