Отново е в сила код оранжево - вторият по сериозност за опасно време. На много места в източната половина от страната снегът, вятърът и виелиците продължават.

Половин България - в снежен капан. Бедствено положение е обявено в общини в област Варна, в цялата област Шумен и в Община Руен. Снежната покривка в Шумен е над половин метър. На места са се образувани огромни преспи, има сигнали за закъсали автомобили. Забранява се движението на автомобили на територията на цялата област.

Студът днес взе три жертви във Варненско. Замръзнал човек е открит починал в колата си в Старо Оряхово, друг е намерен мъртъв в района на бул. „Владислав Варненчик” в морската столица. Бездомник също издъхна в района на хлебозавода. От Спешна помощ в града алармираха, че обстановката е изключително тежка и обслужването на адресите става трудно.

Тежката зимна обстановка прекрати и учебните занятия в десетки училища в Сливенско, Шуменско, Силистренско, Добричко, района на Исперих и в части от Русенско. Лошото време затвори и детски градини.

Затворено за движение е северното платно на автомагистрала "Хемус", в посока Варна-София, заради обилния валеж и силния вятър.

Изключително тежка е обстановката и в Разградско. Там е в сила забрана за движение по всички пътища в областта. Поради сложните атмосферни условия беше спряно и снегопочистването. Близо 25 000 абонати на трите електроразпределителни дружества са без ток.

В 10 области в източна България бяха затворени всички третокласни пътища за различните видове моторни превозни средства. Днес и утре са неучебни дни в училищата в Разградска област.

И в Търговишко в няколко общини е обявена дървена ваканция до края на седмицата. След обилния снеговалеж в региона ученическите автобуси не могат да извозват нормално децата.

Екипи на Гражданска защита са извели близо 30 души от закъсал автобус в района на Айтос. Тази сутрин рейсът е бил намерен напълно затрупан от снегонавяванията. Хората са в добро здравословно състояние.

Тази сутрин в Мездра автобус, пълен с деца и възрастни, едва не се преобърна в преспите. Малко преди да остави децата пред едно от училищата, шофьорът загубил управление, рейсът тръгнал назад и само крайпътно дърво спасило малките пътници. Децата се отървали само с уплаха, автобусът е със счупено задно стъкло. Едва след инцидента почистващата фирма започна да опесъчава улицата.

ТИР-ове направиха километрични опашки край Русе и Бяла заради виелицата, като престояха на паркингите и пътните платна повече от 12 часа.

Бедствено положение беше обявено и в община Руен. Близо 30 села в общината са без ток, около 20 са без вода и почти всички пътища са непроходими. Продължава да вали сняг и да духа силен вятър, заради това се получават преспи над 2 метра.

Общо 260 населени места, включително махали, остават с нарушено електрозахранване в Югоизточна България вследствие на лошите метеорологични условия.

Между Хасково и Кърджали пътят е проходим при зимни условия, но превозните средства се движат трудно и бавно. В Кърджали няма сняг, но в Ардино покривката надхвърля метър и половина. 60 села са без ток, като до 30 от тях няма път и жителите им са откъснати от света. Има и срив на мобилните оператори. Днес пътят към блокираните села няма да бъде отворен. Бедстващи хора засега няма.

Снощи е имало 1 извънредна акция – 2 момчета от Ардино се загубили между 2 села на 10 км едно от друго. Майката на едното подала сигнал за тел. 112. Два спасителни екипа са намерили децата. Били са уплашени, но не са били измръзнали. За изминалото денонощие са постъпили 228 сигнала за произшествия.

Пътят Търговище - Шумен е много трудно пороходим, заяви зрител на bTV. Toй уточни, че за 1 час е видял 3 снегорина в една посока, като един е бил с вдигнато гребло.

Шефът на АПИ Лазар Лазаров обясни, че това е знак, че по пътя се хвърлят сол и химикали. Може обаче да става дума и за кражба на гориво. По думите на Галя Топалова от Националния съюз на автомобилните превозвачи около 50 автобуса стоят на гарите в източната част на страната и не могат да потеглят. В цяла България снегопочистващите машини са около 3200, а само за източната част са около 1800, уточни Лазар Лазаров.

Актуалното състояните на Републиканската пътна мрежа можете да следите тук.

Наши потребители ни изпратиха страховити кадри от ситуацията в страната. Oчакваме вашите снимки и информация за зимната обстановка на "Аз, репортерът".