Остри реакции и разделение след обявяването на новите, по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. Предложените мерки от здравния министър предизвикаха широка обществена дискусия.

Нещо повече - самите здравни специалисти се разделиха "за" и "против" въвеждането им и подложиха на съмнение очaквания ефект от тях.

Ако кабинетът приеме предложенията, то яслите и детските градини ще затворят, а учениците и студентите ще продължат с дистанционното обучение.

Спират работа заведенията и кафенетата в страната. Ще е разрешено те да предлагат само храна по домовете.

Затварят се още нощните заведения и клубовете. Няма да работят фитнесите, спират и спортните мероприятия и ексурзиите.  

В COVID отделенията на Търновската болницата има едва 2 свободни легла от общо 92. Увеличава се и заразеният персонал. Работещите медици се надяват, че новите мерки ще им донесат глътка въздух, а потокът от пациенти ще намалее.

"Ситуацията е много тежка. Значи, ние ежедневно приемаме повече, отколкото изписваме, което ни принуждава да увеличаваме капацитета на тези отделения, техния брой, а в същото време медицинските специалисти и лекарите, с които разполагаме, е една крайна бройка", заяви д-р Галина Гарева, медицински директор на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

8 от 90 са свободните легла в COVID клиниката на Инфекциозната болница в София, разказва директорът ѝ Атанас Мангъров. Според него обаче мерките няма да ограничат пандемията.  

„В момента, в който се преустановят, всичко ще започне от начало. Илюзия е да се мисли, че по този начин болниците ще могат да отдъхнат и да си починат. Сега е жътвата на болниците и те трябва да са настроени, че ще работят на пълни обороти, но въпросът е, че системата трябва да се организира по-добре“, каза доц. Атанас Мангъров. 

Потвърждават го и данните от европейските страни, които вече са въвели "локдаун" - смята микробиологът от БАН професор Андрей Чорбанов.

„Испания, Франция, Италия, Великобритания. Не става дума за самодейна идея или партизанщина, само и само да се обявим против мерките на правителството. Това е една капково-въздушна инфекция, от която на практика скриване на този етап няма, а срещата на всеки един даден човек с вируса ще бъде отложена във времето“, заяви проф. Андрей Чорбанов – микробиолог в Института по микробиология на БАН.

От Българския лекарски съюз обаче настояха мерките да се въведат възможно най-скоро, а от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи напомниха, че 2000 от колегите им са заразени.

Ефектът от евентуални нови ограничителни мерки, може да се прецени за 21 дни, коментира здравният министър, а ако кабинетът ги приеме, те ще влязат в сила от петък.

Днес статистиката отчете и две рекордни стойности - най-висок брой регистрирани смърни случаи, но и най-много излекувани пациенти от COVID-19 за 24 часа.

Според официалните данни няма и област в страната без новозаразени в рамките на денонощие.

Новодиагностицираните са 3146. Те са установени на базата на 7244 PCR теста. Така се запазва сравнително високият процент положителни тестове - над 43 на сто.

Броят на починалите е най-голям от отбелязваните досега у нас - 189 души в рамките на 24 часа.

В същото време рекордно много са и излекуваните от болестта - 1702. На лечение в болниците остават над 6300 пациенти.