Полярни реакции сред политическите сили в коментарите за новите служебни министри. Провеждане на честни и прозрачни избори - това е основната задача на служебното правителство. Около тази позиция са единодушни повечето политици.

Що се отнася до ревизията на предишната власт обаче, според едни предстоящите 2 месеца, в които ще работи служебният кабинет, са недостатъчни за задълбочена проверка, според други - тъкмо обратното. 

Премиерът в оставка Бойко Борисов научи на партийното събрание на ГЕРБ, че вече има служебно правителство.

„На 11 юли имаме избори, нас кога ни освобождават? Утре? Значи утре ще сдаваме, аз мислех днеска, но… Истински им желая успех на служебното правителство, но всъщност то няма да е отговорно за нищо, защото то пряко ще се ръководи от Румен Радев, така че и тук ще видим какви са им възможностите“, каза Борисов.

Не служебният кабинет, а следващото редовно правителство ще трябва да поеме важните задачи, като изготвяне на бюджета за догодина и извършването на проверки на предишната власт. Това коментира председателят на парламента Ива Митева в последния ден на 45-тото Народно събрание.

„Два месеца са прекалено малко време, особено за хора, които не излизат от самата система. Да, сигурно ще започне някакъв преглед, някакъв анализ, първи стъпки в тази посока, но смятам, че същинската работа ще трябва да се извърши от следващия кабинет, избран от Народното събрание“, заяви Ива Митева.

Според Мая Манолова, обаче, времето е напълно достатъчно и служебните министри трябва да продължат ревизията, започната от комисията, оглавявана от нея.

„Цялата истина за управлението на Бойко Борисов и цялата истина за това как са харчени парите на българските граждани. Още повече, че ние сме изпратили достатъчно информация, сигнали“, каза Мая Манолова.

Честни и прозрачни избори - това е най-важната задача пред служебния кабинет, категорични са от БСП. Румен Гечев акцентира върху икономическия екип:

„Няма никакво съмнение, че те имат много сериозно образование и двамата са завършили „Харвард“. Имат опит и в България, и в международни институции. Има сериозни предпоставки, да считаме, че би трябвало да се справят добре“.

От „Демократична България“ отчитат като плюс, че няма активно действащи  политици в правителството.

„Професионалната биография на министрите е достатъчно силен показател за ангажиментите, които се поемат за реформи. „Демократична България“ очаква едно добро управление от служебното правителство, а не замесване в ежедневните политически битки“, коментира Атанас Славов.

От ДПС отказаха да коментират новите министри, които ще заемат постовете си утре.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!