Политическата криза у нас навлезе в нова фаза. Какво следва след разцеплението в ИТН, за bTV Новините коментираха политолозите Христо Панчугов и Петър Чолаков.

„Мен ме изненадат поведението на политиците, които изведнъж намират в себе си катарзис. Пресконференцията днес на министъра, който в прав текст каза, че досега е прикривал Слави Трифонов във всичко и повече не може да търпи, щото мафията е превзел. „Има такъв народ“, а това е класическо поведение, в което нали не харесваме схемата, в която не участваме. Големият въпрос беше докога ще продължи това прикриване. кога осъзнаха, че  има принципен проблем - когато правиха партията, когато бяха министри или когато спряха да бъдат министри и каква ще е наградата за това, тоест дали ще видим една нова министерска позиция за този човек, след като е намерил в себе си този катарзис. Стои несериозно най-вече защото се говори за принципи. Крайно време е между другото и „Продължаваме промяната“, и тези, които напускат „Има такъв народ“, да кажат кой е принципът, за да знаем и ние да можем да се ориентираме“, заяви Панчугов.

„Тече доста мръсна война. Тя беше студена война тези 6 месеца. Сега премина в ожесточена мръсна война, при която се замерят и „Продължаваме промяната“, и „Има такъв народ“. Според мен ще си навредят взаимно. Няма да има някой, който да спечели от това замерване и вероятно и електорално също няма да им се отрази особено добре. Не бих искал даже да влизам в детайли. За разбирам, че за аудиторията това е интересно кой какво казал кой колко бил корумпиран и така нататък. Но все пак в крайна сметка. Въпросът е да се привлекат нови гласове. Как ще привлечеш нови гласове, когато непрекъснато се постави себе си, но скоро си партньори в един негативен контекст?“, коментира Чолаков.

„Това обаче ще доведе ли до така до постигането на мнозинство е до стабилно правителство излизане от кризата няма да реши проблема на сегашните управляващи, включително с тези нови депутати, които си взеха, както се казва. Защото това е един крайно неустойчива конструкция. Сега съжалявам за примера, който ще дам - който е предал, ще предаде пак. Сега нали има някаква изгода, която виждат явно да работят с „Продължаваме промяната“. Следващият момент могат да намерят да видят изгода в нещо друго, така че самата конструкция не мисля, че ще бъде особено устойчива и да ви кажа краткият вариант, разбира се на анализа, че нямаме много време. Наесен ще се избира между Борислав и Костадинов, това е положението“, каза Чолаков.

Размахването на компромати като записи е нещо, което сме виждали в миналото и къде е новият морал, който се обещаваше, посочи Панчугов, според когото от случващото се печелят само антисистемните партии.

Вижте целия разговор във видеото.