„Всяка формула, която осигурява мнозинство в това Народно събрание, е добра. Формулата е смесена, не можем да кажем, че това е типичната мощна коалиция с ярките политически фигури. Не може да кажем, че проектокабинетът е и експертен. Има здрав консерватизъм. Ще се научим, че най-важната институция е Народното събрание. Това правителство може да бъде променено, освежено. Парламентът е важната институция“, каза пред bTV политологът Светослав Малинов.

Според политолога Цветанка Андреева тази правителствена формула преди всичко има антикризисен характер.

„Важно е да се осъществи точно тази гледна точка. Даже съставът остава по-назад. Идеята е концепцията за излизане от кризата да се изпълни, което означава да се върне властта в институциите. Това правителство е от обществена значимост“, добави тя.

Политолозите коментираха и сблъсъците в Народното събрание днес.

„Това са грозни сцени от една според мен стихваща вече функция на тези проруски сили и антиевропейски. Аз смятам, че след формирането на правителство ще се види и колко безполезно е тяхното присъствие в опозиция. Надявам се, че БСП и ДПС ще са полезна опозиция със своята експертиза да следят за доброто функциониране на парламентарната република“, каза Малинов.

„Отдавна се усеща, че сблъсъкът между демократите е налице. Прогнозата е, че той ще се засилва и ще става все по-интензивен. Ще се радикализира това напрежение именно по тази ос. Проблемът е, че подобни схватки не бива да са на хулиганско ниво и е по-добре да виждаме визионерски сблъсъци тогава и на електоратите ще им е по-ясно“, добави Андреева.