Отстраняването на главния прокурор повдига въпроси за съдебната реформа в България, пише изданието „Политико“.

То отбелязва, че политическите аспирации на Иван Гешев поставят под съмнение целта на промените в правосъдната система.

Изданието обръща внимание на това, че бившият главен прокурор преди „рядко е отговарял на въпроси“, но в началото на юли е обявил във Фейсбук намерението си да създаде ново движение с името „Справедлива България“.

„Гешев, който веднъж се нарече „инструмент в ръцете на Бог“ и беше уволнен от поста главен прокурор през юни, препускаше в речта си, без да спомене за годините на протести и обществено недоволство от това, че докато е бил на поста си, е общувал приятелски с олигарси и корумпирани политици и не е разследвал корупцията по високите етажи на властта“, пише „Политико“.

Според изданието този опит за връщане на Гешев в обществения живот толкова бързо след неговото отстраняване е странен. 

България отдавна е определяна като слабо звено по отношение на върховенството на закона в ЕС, където организираната престъпност и руснаците от години влияят на политическия живот в страната, затова реформирането на съдебната система трябваше да бъде важна част от решаването на проблема, а слизането на Гешев от сцената трябваше да бъде сигнал за скъсването с така наречената “мафиотска държава”, отбелязва “Политико”.

Според изданието обаче остава въпросът дали отстраняването на Гешев е просто козметично.

“Все пак той е сменен от човек, който дълго е бил негов заместник. Коренната системна промяна все още изглежда далечна”, добавя то.