Партия „Зелените” не напуска Реформаторския блок, но няма да преговаря с останалите формации за предизборна коалиция. Това заяви в ефира на „Тази сутрин” съпредседателят на партията Борислав Сандов, опровергавайки публикациите в няколко електронни издания в края на вчерашния ден.

„Решението не е за категорично напускане. То е отправено към другите лидери, които напоследък говорят за коалиция. Онова, което ни обединява – оставката и платформата за демократизация, остава”, коментира Сандов.

„Драматично е как български медии преписват от сайт, който е откровено проправителствен”, коментира съпредседателят на „Зелените”.

Той обясни, че за евентуална коалиция с партиите от Реформаторския блок е необходимо решение на Националното събрание на „Зелените”, каквото досега няма.

„Поне на Европейските избори не можем да се явим заедно, защото сме от различни политически семейства”, обясни Борислав Сандов. Това беше и един от въпросите при създаването на Реформаторския блок като принципно дясно обединение. Там обаче намериха място и „Зелените”, които попадат в левия политически сектор. Лидерите обясниха тогава, че това, което ги обединява, е искането за демократизация и демафиотизация.

Още снощи на тиражираната информация реагира и председателят на ДСБ Радан Кънев, който обясни във Фейсбук: „В десетки медийни участия и представители на „Зелените", и представители на други партии от блока (само аз 3-4 пъти) сме отчитали трудността да се явим заедно в коалиция за Европейски избори, както и факта, че „Зелените" никога не са вземали решение за участие в предизборен съюз.”

„Аз лично винаги съм бил привърженик на коалиция между Демократи за силна България и „Зелените" и съм бил на мнение, че програмите ни са съвместими, със сериозни, но обосновани компромиси. При партньорите ни винаги е надделявало обратното мнение, т.е за самостоятелно явяване, което е обосновано, смело и достойно за уважение. Такава коалиция е винаги възможна и за в бъдеще, но и да я няма, не е трагедия”, посочи още Радан Кънев.

„Важното е да останем от едната страна на барикадата, да запазим приятелството си и да следваме политиките, които сме подготвили заедно. А в това не се съмнявам”, подчертава още лидерът на ДСБ.