Финансови интереси, кръгове, проектът за газопровода „Южен поток” и икономическо влияние са в основата на напускането на втория в ДПС Христо Бисеров. Такава картина за задкулисието в партията нарисува бившия депутат от движението Корман Исмаилов, който в момента е лидер на ПП Свобода и достойнство, част от Реформаторския блок.

„Странно е когато човек от такъв калибър, който силно и пряко зависи от председателя, човек в който е инвестирано, стане по-влиятелен и консумира повече власт отколкото е нормално. Това важи и за политически и за икономически кръгове”, заяви Исмаилов. Той очерта кръга „Бисеров –Цонев – Костадинов” (Камен Костадинов е едно от спряганите имена за наследник на Бисеров като зам.-шеф на ДПС – бел.ред) и коментира, че по всички личи, че Бисеров е явно засегнал финансови интереси свързани с почетния председател на партията Ахмед Доган и затова е подал оставката си.

„Така високо в йерархията фигура не може да изчезне от политическото. Има фигури, в които Доган е инвестирал е те са започнали да го изместват”, обясни бившият депутат от ДПС, посочвайки, че няма данни както точно е направил вече бившият втори в партията и обвини сегашния лидер Лютви Местан в липса на доблест да обясни истинските причини за оттеглянето.

Според Исмаилов в ДПС са се опитали да замажат напускането на Бисеров и това е силен сигнал и натиск към законодателя и коалиционния партньор. Исмаилов посочи, че е интересен моментът в който става това оттегляне – точно след старта на „Южен поток” и намекна, че фирми свързани с Бисеров имали влияния в газопровода. „Доган каза откровено, че около партията има обръчи от фирми, проекти, консултанти и подизпълнители. Когато тази система се наруши от други играчи и той има вероятност да бъде изтикан, това няма да бъде допуснато”.