„Националистическа партия на България" подаде документи за регистрация в деловодството на Съдебната палата в четвъртък, предаде БНР. В случай че получи регистрация, формацията има амбицията да участва със своя листа на предстоящите избори за Европейски парламент.

В партията, която беше учредена в началото на ноември миналата година, влизат „Национална съпротива” и Българска национално-радикална партия, организацията „Кръв и чест”, която е забранена в Германия, Русия и Испания, група неформални младежки патриотични организации и неформални националистически групи от София и страната.

Лидерът Симеон Костадинов обяви, че според възгледите на Националистическата партия България трябва да излезе от Европейския съюз. „Официалната позиция на нашата партия, в това сме категорично убедени е, че България трябва да излезе от ЕС. Евроизборите са наша непосредствена цел. Силно се надяваме, че дотогава ще имаме валидна регистрация на нашата партия и ще можем в една нормална предизборна обстановка да направим обществено достояние на нашите идеи”, коментира той.

Формацията влезе във фокуса на общественото внимание с идеите и вижданията си преди време, когато политическите наблюдатели я определиха като неонацистка и настояха учредяването ѝ да бъде забранено.

Сред приоритетите на партията са връщането на наборната военна служба, строга и рестриктивна наказателна политика по отношение на битовата и малцинствената престъпност, промяна на „твърде” либералния Закон за вероизповеданията.

Дни след учредяването на Националистическата партия 112 граждани подадоха сигнал срещу нея до главния прокурор Сотир Цацаров. Сред подписалите се има общественици, юристи, журналисти, литератори, преподаватели, които настояват прокуратурата да се противопостави на регистрацията на формацията.

Прокуратурата не може да спре действията по регистрация на една партия, но ще изрази становище в съда, ако партията проповядва расизъм или езика на омразата, коментира ден по-късно главният обвинител.