Прокуратурата проверява дали Националната разузнавателна служба разполага с документ за подготвян атентат срещу премиера в оставка Бойко Борисов, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

Проверката започна след изявлението на Борисов от парламентарната трибуна на 21 февруари 2013 г., в което той обяви, че е бил „поръчан” от вече почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Малко по-рано парламентът гласува оставката на кабинета.

Държавното обвинение трябва да установи още кога и как е получен евентуалният сигнал и дали е от чужда разузнавателна служба. В Народното събрание Борисов обяви, че той е получен в НРС от партньорска служба.

Прокуратурата проверява още кои длъжностни лица от НРС са работили по евентуалния сигнал и какви действия са предприели, ако документ за него съществува.

Проверява се още дали той представлява международна класифицирана информация и кой извън НРС е имал достъп до него, включително в изпълнителната и законодателната власт.

Сотир Цацаров информира още, че проверката е към своя край, и обеща резултатите й да бъдат оповестени публично с уговорката обаче, че информацията може да бъде класифицирана.

„Ако в Националната разузнавателна служба наистина преди 4 години е постъпил документ, съдържащ информация за реална заплаха за Бойко Борисов, въпросът е какво е предприела НРС,” коментира главният прокурор.

По думите му, в рамките на проверката се снемат обяснения първо от бившия и настоящия директор на НРС.
Премиерът твърди, че е разбрал за „поръчката” от директора на НРС Драгомир Димитров, който обаче отрече при него да са постъпвали такива сигнали.

Преди малко повече от седмица стана ясно, че Софийската градска прокуратура пък е възложила на ДАНС да провери дали изявлението на Бойко Борисов представлява изнасяне на класифицирана информация.

От ДПС реагираха остро на думите на премиера в оставка и ги категорично ги отхвърлиха, но все пак многократно настояваха за проверки.