На членството на България в Европейския съюз не трябва да гледаме само като на източник на финансиране, заяви вицепремиерът Зинаида Златанова при представянето в Брюксел на постиженията на България през първите седем години от членството в ЕС.

Тя бе категорична, че е крайно време в България политизирането на европейските фондове да престане, защото "това не е в полза на подобряване тяхното усвояване", пише пресцентърът на правителството. Златанова цитира социологическо проучване, според което 70 % от българите подкрепят членството на страната в ЕС, което е ясен знак за високото доверие към европейските институции и за значението на европейските фондове за България.

Заместник министър-председателят, отговарящ за координацията на средствата от ЕС за България, коментира, че ползите от европейското финансиране за България се усещат от гражданите ежедневно, а над 100 хил. българи са намерили работа вследствие на преквалификация, която е била възможна чрез европейско финансиране.

Вицепремиерът съобщи, че над 700 са сградите от обществено значение са реновирани със средства от европейските фондове.

Златанова добави, че разпределението на средствата в новия програмен период ще се базира на провеждането на реформи и постигането на резултати. Златанова бе категорична, че е от съществено значение европейското финансиране да достига до точните и най-нуждаещи се места.