След лукановата зима и Жан-Виденовата зима сега сме свидетели на Борисовата зима, коментира PR експерът Наио Тицин в ефира на bTV. Според него ситуацията в България през зимата на 2013 г. се отличава от предходните две зимни кризи е липсата на ясна алтернатива.

„При лукановата зима държавническо решение извади България от кризата, а през 1997 г. имаше ясна алтернатива на управление. Сега няма”, обясни той. Журналистът Иван Гарелов допълни, че партиите в парламента в момента искат да участват в правителство, но това Народно събрание е компрометирано.

„Ако изборите не са бързо през април и отидат през юни, за тези месеци от Орлов мост може да излезе нова политическа партия и тя може да вземе и голямо място в парламента”, смята журналистът Юлий Москов. По думите му социолозите са измерили, че в България има място за нова политическа партия. „Вълната е страшна – кафява и ксенофобска”, поясни социологът Кольо Колев. Той обясни, че нагласите на тази вълна включват идеите, че всички, които имат хубава кола или къща да влязат в затвора. „Има страшен зъбат звяр, който чака да излезе на улицата”, допълни социолога.

Москов коментира, че е изчерпан ресурса на сегашните партии, а всички казват, че в Европа има лява вълна, но тя не е червена, а кафява – тази на национал-социализма.

Прогноза за избори до дупка даде бившият конституционен съдия Георги Марков. "Нов спасител няма. Преди беше СДС, беше Царя, беше и г-н Борисов", категоричен беше той. Според него се очаква едно дълго управление на служебно правителство, което ще е на власт без парламент.

Журналистът Юлий Москов смята, че е безумна идеята да се смени политическата система така, че да няма политически партии. Премиерът в оставка Бойко Борисов, по думите на Москов, ще спечели изборите убедително, тъй като го подкрепят много хора.

„Главният проблем на Борисов е това, че той е първият, който посегна на енергийната мафия. Той ги отряза от Белене и започна да пуска секретните договори в енергетиката”, категоричен беше Москов. По думите му има много спекулации за монополите в енергетиката. „Лукойл бил монополист, това е лъжа. 50% от горивата в България не са от Лукойл, а са от други източници”, смята Mосков.

Наио Тицин разказа свои впечатления от протестите и описа как е видял да се сменя тезата и целта на шествията срещу скъпия ток. „Началото на протестите беше автентично, много бързо обаче усетих как се изкривява протестът. Особено в понеделник когато почна боя и трошенето, се видя, че има нещо нередно”, обясни той и допълни, че явно ултарсите се активират когато е нужно.

Иван Гарелов допълни, че в България всички водачи на протести са отричали, че искат да бъдат политици, а после са ставали такива. „Тези партии, които идват в отрицание на всичко досега, след това много бързо свикват със системата и с лукса”, поясни телевизионният водещ.