Няма как да подкрепим влизане на българската държава към този момент с оглед тази процедура, това ще направи българската държава съучастник. По този начин Жельо Бойчев от БСП коментира в „Лице в лице” намерението на управляващите да участват в придобиването на българския бизнес на ЧЕЗ.

Той посочи, че и след двете парламентарни изслушвания по темата с участието на ресорния министър, началниците на службите и собственика на фирмата купувач „Инерком” не е получил нужните отговори. „Попитах министър Петкова какво значи „роля на държавата” в тази сделка. (…) Министърът не може да каже какво е „контролен пакет”, посочи Бойчев.

Според него към момента процедурата е непрозрачна и е трябвало още изначално държавата сама да се опита да купи ЧЕЗ-България. „Шефовете на службите казаха, че са следили намеренията на чешката страна да продава. Коментираха дори какви интереси е имало – от руски компании, от турски компании. Имало е други преговори, които не са завършили с финал. Правителството е знаело за целия процес”, подчерта Бойчев.

„Ние ще провалим както вървим европредседателството. Поставили сме на карта отношенията с Чехия – за всичко, което не ни отърва и не можем да направим, чехите са ни виновни”, допълни социалистът.

По телефона се включи лидерът на „Атака” Волен Сидеров, който напомни, че през март 2013 г. националистите са внесли предложение за отнемането на лицензите на трите ЕРП, но тогава повечето депутати от БСП са останали извън залата: „БСП яхнаха една вълна, която не е тяхна”.