Изобщо не бих отстъпил от позицията, че мястото на България е в Шенген, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство.

„България изпълнява всички условия за Шенген. Мисля, че в това отношение има правителства, които засега блокират присъединяването ѝ, въпреки реалността“, посочи Юнкер и уточни, че ако трябва, въпросът за присъединяването може да се повдигне и на Европейски съвет.

Бюджетният дефицит е нещо непознато тук, безработицата пада, всичко това показва, че е постигнат сериозен напредък, посочи той.

Всички държави членки имат правото и задължението да станат членове на еврозоната. Всички, които отговарят на изискванията имат това право и задължение“, посочи той.

„Не съм казвал, че България трябва да стане член на еврозоната утре в 12 часа, а казвам, че България е на добър път“, коментира Юнкер. „Нещата не са достатъчни, но има явен напредък“, обясни той.

Българското правителство се бори с корупцията и постига значителен напредък в последните години, посочи още Юнкер.

По думите му от първостепенно значение е подобряването на свързаността и със Западните Балкани, и по отношение на Турция. „Западните Балкани са свързани повече помежду си, но искаме да ги свържем и с останалата част на Европа“, заяви той и допълни, че в ЕК са доволни, че председателството обръща внимание на Западните Балкани.

„Радвам се, че планът „Юнкер“ работи и в България. Подписахме важен договор и поздравявам всички“, посочи той.  

„Нямам допълнително мнение освен това, което вече съм казал. Според мен въпросът за Турция е важен за ЕС като цяло. Турция се отдалечава от европейските си амбиции и ще видим какъв е прогресът, който ще успее да постигне през идните месеци. Но в момента няма нещо, което да причинява притеснения у журналистите”, коментира Юнкер в oтговор на въпрос за желанието на Турция да се върне в дневния ред на Европа.

„Според мен преговорите за брекзит няма да имат никакво влияние върху въпроса за присъединяване на Западните Балкани към ЕС. Аз казах, много ясно според мен, че никой не може да постигне присъединяване към ЕС в рамките на тази Комисия, защото все още не са изпълнени изискванията. Но следващият мандат до 2024 г. очакваме да насърчава страните членки за действия в тази насока”, посочи той относно перспективата страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС.

На въпрос относно евентуалното обвързване на присъединяването на България към Шенген и Еврозоната, той отговори така:

„Според мен е грешна тази идея, опростена, защото като цяло вие трябва да подкрепите тезата, че България не е корумпирана. Има корупция така, както има в други страни членки. Българското правителство, борейки се срещу корупцията, се бори добре и постига напредък в това отношение през последните години. И съм уверен, че ще се намери решение за този проблем. И е грешно да смятаме, че България е най-корумпираната страна. Това не е вярно. Но има проблеми с корупцията, както и навсякъде другаде.”

Вижте още от пресконференцията на Жан-Клод Юнкер и Бойко Борисов: