Министърът на земеделието размаха пръст на фирмите- изкупвачи на тютюн и ги призова да не лъжат производителите. Позицията на Димитър Греков идва на фона на масови протести срещу ниските изкупни цени и забавената кампания по изкупуването.

Министърът изненадващо инспектира няколко села в Хасковско, в които изкупната кампания официално е започнала, но оказа се - не навсякъде.

В харманлийското село Шишманово от сутринта чакат да продадат тютюна си, но вместо фирмата - изкупвач в селото пристигна министърът. Също толкова изненадан, че кампания тук няма. „Може ли да се подиграват така с хората . Не може такова отношение . Това не е само отношение към хората -за мен това е и отношение към държавата - точната дума е подигравка”, категоричен беше Греков.

30 километра на запад в село Брягово поне изкупуването е започнало. Но цената тук се е сринала.

„Това е цената на тютюна - на предадения тютюн - това е в рамките на 3,80. Не говорим за 5 лева - за 3,80. И представете си този народ с какво ще се прехрани тази година”, коментира производител.

Експертът не обяснява как оценява тютюна. „Качеството по което го определят фирмите за мен не най- правдивия начин - дали е жълт или по- жълт. Може ли да се каже дали домата е червен или по- червен”, коментира Димитър Греков.

Все пак ненадейната министерска визита даде резултат и за по- малко от час цената на тютюна, поне в Харманлийско, скочи с повече от лев. И въпреки това тютюнопроизводителите негодуваха.