Земеделските производители ще си получат субсидията, но в момента още няма готовност. ДФ"Земеделие" извършва необходимата подготовка за плащанията към тях и какъв процент от субсидията ще им бъде платен до края на годината зависи и от състоянието на фискалния резерв.

Това е становището на финансовия министър Петър Чобанов, изразено днес по време на блиц-контрола в бюджетната комисия на НС, предаде БГНЕС. Ако фискалната ситуация позволява, плащането ще бъде в размер на 20% от сумата или 200 млн. лв., уточни министърът.

Какво е разплатено и неразплатено от ДДС, какви мерки предприема министерството за събираемостта на този данък, запита министъра депутатът Петър Кънев. „Взехме решение да разплащаме навреме ДДС на бизнеса с цел подобряване на бизнес средата. Затова въведохме и строгата отчетност”, отговори Петър Чобанов.

„Правим и анализ всеки месец за причините да не бъде навреме разплатен ДДС на фирмите”, продължи той. Общият размер на възстановения ДДС е за 1 млрд. и 100 млн. лв., посочи Чобанов.