"Зелените" настояват за оттегляне на законопроекта за нов Наказателен кодекс. На пресконференция от партията заявиха, че с промените се предвижда намаление на наказанията за престъпления срещу животните.

Това според "Зелените" е в контраст с европейския дебат за криминализиране на екоцида - унищожаването на екосистеми. От партията посочиха още, че в Наказателния кодекс се придава тежест на наказанията за дребни нарушения, което според тях ще доведе до "задръстване" на съдебната система, а съществените престъпления ще останат ненаказани.

„Зелените” съобщиха, че в момента върви подписка в европейските страни, която е за криминализиране на масовото унищожаване на природата и цените местообитания. От партията настояват да не се назначават политически обвързани лица за директори на регионални структури на МОСВ.

Съпредседателят на партията Борислав Сандов заяви, че "Зелените" ще излъчат свой кандидат за председател на ЕК, но това ще се случи с гласуване на всички граждани в ЕС. На специална интернет страница са обявени четиримата кандидати - Жозе Бове, Моника Фрасони, Ребека Хармс и Ска Келер.