„Зелената” икономика има потенциал да увеличи работните места в България. Това заяви на форум в Кипър социалният министър Тотю Младенов в коментар на българската позиция по Пакета за заетост на ЕК.

Младенов изтъкна, че ведомството му се стреми да стимулира работодателите от „зелената” икономика чрез мерки, финансиращи определени разходи и допринасящи за осигуряването на заетост на лица от уязвимите групи. Министърът даде за пример България, която „създава условия за изпреварващо инвестиране в човешки ресурси чрез редица програми за обучение на служителите и работниците”.

Пред делегатите в Никозия Тотю Младенов подчерта, че страната ни има като основен приоритет намаляването на бедността – с 260 000 трябва да спадне броят на бедните българи до 2020 година, акцентира политикът. За изпълнението на тази цел обаче той акцентира на необходимостта от икономически растеж – „труден в условията на криза”.

Младенов съобщи, че през есента предстои подписването на Меморандум за сътрудничество в областта на социалната политика между България и Хърватия, както и между страната ни и Великобритания. Става въпрос за съвместна работа с цел насърчаване на заетостта в отделните държави от споразуменията.