В рамките на няколко месеца ще разработя нов модел за регистриране, функциониране, управление и финансиране на медицинската помощ. Такъв ангажимент пое пред Народното събрание министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде БТА. Изказването му в пленарна зала бе в рамките на разисквания по питане към него относно запазване и развитие на общинските болници.

Ананиев заяви, че новият модел трябва да промени и измести съществуващия, който е от 1999 г. и се е изчерпал напълно. "Нашето здравеопазване е болно. То се нуждае от лечение. Само че толкова много години никой не написа рецептата за това лечение", заяви министърът.

Той пое ангажимент да проведе сериозно обсъждане с всички институции, които са заинтересовани - експертите в Министерски съвет, комисиите в Народното събрание, съсловните организации, асоциации и сдружения. След дебата ще изготвим съответните законодателни промени, които да са готови до есенната сесия на парламента, за да можем да подготвим системата да работи по новия механизъм от 1 януари 2019 г., уточни министърът.

Вследствие на разискванията парламентът прие решение, с което задължи министъра на здравеопазването до месец да представи в Комисията по здравеопазването методика за финансиране на общинските болници, а в срок до три месеца да представи концепция за тяхното стабилизиране, оздравяване и развитие.