Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев. Според министъра Плочев е задвижил актуализация на бюджета на касата зад гърба на кабинета.

В писмо до председателя на парламента и парламентарните групи се посочва, че задълженията на българската към чужди здравни каси нарастват.

Сумата е около 271 млн. лв., от които 133 млн. са просрочени. Парите се дължат за лечение на българи зад граница.

Плочев моли депутатите да обсъдят възможността за актуализация на бюджета на касата чрез целеви субсидии от държавния бюджет за изпълнение на задълженията.

По правило за това дали е нужна актуализация на бюджета първо решава Надзорният съвет на касата. На нито едно от заседанията му обаче такъв въпрос не е обсъждан, казват членовете му.

По думите на здравния министър при срещата му с Плочев той първо е отрекъл да има такова писмо, после казал, че това не е неговият подпис, а накрая признал, че го е подписал без да го прочете и обещал да си подаде оставката.

От Здравната каса заявиха, че министърът няма правомощия да иска оставката на управителя на касата, а същото писмо Плочев е изпратил и на здравния министър още на 2 февруари.

То имало само уведомителен характер с идеята да се потърси законодателно решение на проблема.

Премиерът Бойко Борисов заяви от Германия, където е на посещение, че ще покани здравния министъ и управителя на касата на среща.

През целя ден наш екип търси проф. Плочев за коментар, но той не отговори на мобилния си телефон.

Потвърдил е обаче участие в предаването „Тази сутрин” в понеделник.