Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров подаде оставка, съобщиха от правителствената пресслужба. Оставката беше приета от министър-председателя Бойко Борисов.

Разследване на bTV показа, че като шеф на Военна болница проф. Николай Петров е сключил договори за близо 1,6 млн. лв с фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете. Това са и двете единствени обществени поръчки, спечелени от компанията, която даже не е била регистрирана по БУЛСТАТ.

С това си действие тогавашният шеф на ВМА не е спазил закона, категоричен е правилникът за прилагане на Закона за обществени поръчки. 

Случаят е бил отразен в одитен доклад, но прокуратурата е отказала да образува наказателно производство. "Законът е спазен, тук можем да говорим само за моралната страна", коментира в студиото на "Тази сутрин" зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Проф. Николай Петров днес дойде на правителственото заседание и преди него проведе среща с премиера.

Финансовият министър Владислав Горанов посочи, че е разменил няколко думи с бившия вече здравен министър. Той му казал, че 60 г. е изграждал името си и няма да позволи то да бъде опетнено. Горанов определи оттеглянето като "морален акт". Финансовият министър обяви, че държавната финансова инспекция не е сезирана по одита, извършен във ВМА.

"Това беше едно активно медийно мероприятие. След като няма констатирани нарушения, защо беше нужно един стойностен човек да бъде отстранен", попита пък вицепремиерът Валери Симеонов. 

Николай Петров се задържа начело на здравеопазването 5 месеца след назначението си.

Временно изпълняващ длъжността министър на здравеопазването ще бъде заместникът на Петров – д-р Мирослав Ненков