Комисията по здравеопазване към Народното събрание не прие предложените 2 законопроекта за изменение на Закона за здравето, които целят да либерализират пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

Комисията обсъжда повече от два часа предложените двата проекта – на Волен Сидеров от „Атака” и на Спас Янчев от БСП. И при двата проекта 7 членове на комисията по здравеопазване подкрепиха либерализацията на тютюнопушенето, a против промяната на пълната забраната за тютюнопушене гласуваха 10 души.

Спас Панчев каза, че уважава мнението на колегите и припомни, че Комисията по здравеопазване е основна водеща комисия.

"Аз си мисля, че в зала колегите ще гласуват по съвест, изключвам политическа партия ГЕРБ, която има партийно решение. Ако там също можеше да се гласува по съвест, част от колегите също биха подкрепили този проект, защото има нужда от определена либерализация", каза "червеният депутат". Той заяви, че от разговорите, които е водил с колегите си, знае, че има "нагласа да бъде подкрепена либерализацията, защото се счита, че това е един неработещ закон".

Вчера икономическата комисия в НС прие с 8 гласа "за", 4 "против" и 1 "въздържал се" предложението на БСП за по-лек режим за пушене на закрито.