Парламентът прие намаляване на „Данък лихва” с по 2% всяка година. До 2017 г. налогът върху лихвите по депозити ще намалява постепенно, достигайки 0%. Промяната е заложена в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, приет днес на второ четене.

До сега данъкът върху лихвата от депозит в банка беше 10%. С измененията ставката ще бъде 8% за доходите, придобити през 2014 г., 6% за тези през 2015 г., 4% за тези от 2016 г., 0% за тези през 2017 и следващите.

"Не съм съгласна с направеното предложение и по принципни сериозни финансови съображение. За мен това предложение показва вашето безсилие", каза депутатът от ГРЕБ Менда Стоянова. Самата Корнелия Нинова, която е и сред вносителите на закона, посочи, че очевидно от тук нататък с колегите от ГЕРБ ще спорят по предизборната програма на БСП и помоли преди това да я прочетат иначе спорът ще е неравнопоставен.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че това е компромис от страна на ДПС, тъй като партията е заявила, че иска изцяло отпадане на данъка върху лихвите от депозити.

Другите промени в закона са свързани с разширяване на обхвата на данъчното облекчение за млади семейства. Предоставя се възможност облекчението да се ползва от чуждестранни физически лица, установени за данъчни цели в държава - членка на Европейския съюз, или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

Законът влиза в сила от 1 януари 2014 г. Налогът беше въведен в началото на 2013 г. от тогавашния финансов министър Симеон Дянков.