Депутатите отхвърлиха предложението на „Атака” България да обяви неутралитет по отношение на ситуацията в Сирия след обсъждане на съвместно заседание на комисиите по отбрана, по вътрешна сигурност и обществен ред и по външна политика.

Националистите настояваха Народното събрание да приеме решение за неизпращане на български военни контингенти и формирования в Близкия Изток и за забрана за предоставяне на територии, военни база или цивилни съоръжения във връзка с евентуален военен конфликт в Близкия Изток.

Идеята им обаче не срещна одобрение от страна на останалите парламентарни групи. Според министъра на отбраната Ангел Найденов проекторешението на „Атака" ограничава възможните реакции и действия на българската страна.

„Разбирам и уважавам основанията на „Атака" за внесеното проекторешение, но във вида, в който е предложено, то е крайно и не може да бъде подкрепено", подчерта военният министър.

Венцислав Лаков от „Атака” разкритикува двете партии, които подкрепят кабинета „Орешарски” – БСП и ДПС, че не са „намерили сили да подкрепят едно разумно, конструктивно и в интерес на българския народ решение за неутралитет на страната за Сирия”.

Според него нищо не пречи на България да обяви неутралитет, особено след признанието на министъра на отбраната, че страната ни няма потенциал да участва в евентуална военна намеса.

„Според информация от щаба на отбраната, от неговия началник, има реална възможност България да бъде поразена с ракети от Иран. Ракетите „Шахаб 3" могат да достигнат българска територия. Военните уточниха, че това е линията Плевен – Пловдив, до там е обхватът. Тези ракети се усъвършенстват постоянно и обсегът им расте. Тези ракети могат да носят биологично и химическо оръжие. Иран може да разполага с такова оръжие", отбеляза Лаков.

По думите му, не е изключена възможността България да стане мишена на самоубийствени атентати, както при този в Бургас от 18 юли миналата година.

От своя страна, министърът на отбраната Ангел Найденов подчерта, че националистите говорят „по-скоро с хипотетичната оценка за възможности за ракети, които да достигнат територията на България”, които обаче не са притежание на Сирия, а на Иран.

„В този смисъл аз имах неколкократно възможност да заявя, че няма пряка заплаха и опасност сирийски ракети да стигнат българска територия и не виждам основания за драми и създаване на паника и страх в българските граждани. България не е беззащитна и българските въоръжени сили не са лишени от възможности и способности. Не бива да се създават изкуствени страхове", подчерта Ангел Найденов.