Изследване на корените на колониализма е бил поводът депутати от партия „Атака” да заминат на посещение в Куба, докато в същото време парламентът гласуваше закона за държавния бюджет. В студиото на bTV представител на делегацията Илиян Тодоров направи опит да си спомни кои градове са били посетени, да изясни целта на посещението и с кой и колко дълго време са били там.

По думите му в България има информационна завеса, която не показвала как живеят „неколониалните" държави. Затова Атака ги проучва и обменя опит с тях. Китай, Русия, Венецуела са сред предстоящите пътувания на Сидеров и компания

Повод за разгорещен спор в студиото на bTV за собственост на медии, фамилията на водещите и географски трикове стана снимка на председателят на партията Волен Сидеров на плажа във Варадеро, разпространена в медиите. Оказа се обаче, че човекът по бански може и да не е той, според Тодоров. „Не виждам да е Волен Сидеров. Не знам къде сме били, за първи път бяхме в Куба, бяхме в Хавана и обикаляхме доста места”, коментира депутатът от „Атака”, уточнявайки, че морето и пясъкът на плажа може и да са тези на Обзор.

Финансирането на екскурзията до тази екзотична дестинация е станало по думите му с лични средства. Неговият престой бил 2500 лв. собствени пари.
Под „изследване на корените на колониализма” Тодоров разбира депутатите да разберат за здравната и социалната система на страната, както и да се срещнат с депутата Йоанда Ферер. Инициативата пък е била осъществена със съдействието на посланика на Куба в България Тересита Капоти.

Продължителността на „проучвателната мисия” на партията е била „няколко дни” считано, до вчера, когато самият Тодоров се е върнал.

Депутатът не коментира факта, че по време на пътуването в Куба е бил и рождения ден на Деница Гаджева от Атака, близка до председателя Волен Сидеров.

Депутатът от „Атака” искаше на своя страна председателят на ГЕРБ Бойко Борисов да бъде попитан с какви пари е пътувал до Израел на среща с Бенямин Нетаняху и с какво средства зам. –председателят Цветанов обикаля Европа в момента.