Депутатите се отказаха от увеличението на заплатите си. Предложението парите на народните представители да замръзнат бе на ГЕРБ. Мотивът - кризата.

 

Основното възнаграждение на депутатите ще остане на нивото отпреди три години - 2196 лв. Депутатската заплата е равна на три средни заплати в обществения сектор. През януари обаче депутатите вече получиха по-високи заплати и основното им възнаграждение, заедно с надбавките, стигна до 2556 лв.

Иван Костов предложи решението да важи и за всички министри

и ръководители на ведомства, но идеята бе отхвърлена. Не бе прието и предложението на независимия Георги Терзийски спестените средства да отидат във Фонд за лечение на деца. Идеята на червения Антон Кутев заплатата на депутатите от ГЕРБ да бъде намалена с 1000 лв., докато пенсиите не се вдигнат с 35%, също не бе приета.

От ДПС пък поискаха финансовият министър Симеон Дянков да обясни в парламента, „за последно”, кога ще свърши кризата в България.

„Нали кризата беше свършила? Защо тогава, след като кризата е свършила, ние продължаваме да внасяме и приемаме проекторешения, свързани с кризата?”, попита Четин Казак. ДПС видя популизъм в предложението на ГЕРБ за депутатските заплати.

"Популизмът е майка на мизерията”

„ Колкото по-популистко правителството и мнозинството управлява, толкова повече мизерията ще се увеличава”, каза Четин Казак и определи като нагли тези, които се „опитват да се харесат моментно на избирателите”. Според него е необходимо създаването на анкетна комисия заради скандала с бонусите от последните дни.

БСП също съзря популизъм в преложението за стопиране на депутатските заплати, но от левицата обявиха още преди дни, че ще го подкрепят. Отново заради кризата.