Досегашният зам.-председател на Софийския апелативен съд и ръководител на Гражданското отделение Даниела Дончева оглави съда, който 2 години беше без началник, съобщава „Правен свят”. Тя събра 9 гласа „За” в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Петима бяха против кандидатурата й.

В подкрепа на Дончева гласуваха председателят на ВАС Георги Колев, Светла Петкова, Галя Георгиева, Милка Итова, Мария Кузманова, Даниела Костова, Димитър Узунов, Камен Иванов и Каролина Неделчева.

Някои от кадровиците се усъмниха дали тя притежава капацитета да бъде лидер. Цели пасажи от нейната концепция пък се оказаха идентични (до правописната грешка) с тази на скандалния бивш шеф на САС Веселин Пенгезов.

Някои от отговорите на поставените й въпроси също не бяха сметнати за убедителни - особено по въпроси, свързани с политическата намеса в съдебната власт и протестите на съдиите от миналата година.

"Медиапул" цитира идеята на Дончева за по-добра съвместна работа с прокуратурата: “Прокуратурата има ключова роля в съдебната система като цяло. Ще стимулирам срещи и дебати между съдиите в Софийския апелативен съд и представителите на прокуратурата, които да бъдат от полза за конкретен напредък и постигане на солидни резултати по дела за корупция и организираната престъпност по високите етажи на властта".

Онлайн изданието припомня, че ролята на съда е да бъде справедлив арбитър, а не да работи на всяка цена за осъдителни присъди.

Съдът остана без председател, след като Пенгезов беше подведен под отговорност за злоупотреба с евросредства. На два пъти съдия Нели Куцкова се бори за поста, но след публични критики към нея от страна на премиера Бойко Борисов ВСС отхвърли кандидатурата й без дебат или конкретни аргументи.