Управляващите и опозицията продължиха „замерянето” с бонуси. Спорът в кое правителство са раздавани повече допълнителни пари по ведомства продължава повече от седмица.

Темата „Бонуси” започна „Синята коалиция”, чийто депутат Димо Гяуров разкри премиите в НЗОК. След това в осветяването на чиновническите премии се включиха и социалистите. ГЕРБ обаче отвърна на удара и извади данни за парите над заплатите, взимани от администрацията на „Тройната коалиция”.

Управляващата партия поиска от Сметната палата данни за парите, получени между 2007 г. и 2010 г. от висши държавници, участващи в бордове. Обявиха, че през 2007 г. допълнителните възнаграждения за участие в бордове са над 700 000 лв. Сумата е разпределена между министри, заместник-министри и членове на политически кабинети. Други 315 000 лева са декларирани пред НАП, но за тях няма данни в Сметната палата

След 2007 г. се сменя формата на декларациите пред Сметната палата. В новата декларация не се посочва конкретно дали допълнителните пари са от бордове и затова справката не е била възможна.

Зам.-председателят на групата на ГЕРБ Димитър Главчев изброи и имена на хора, получили сериозни суми.

Бюрхан Абазов (ДПС), заместник-министър на земеделието и горите, e взел през 2007 г. около 30 000 лв.

Георги Петърнейчев (БСП), зам.-министър на транспорта – над 30 000 лв.

Любомир Дацов (НДСВ), зам.-министър на Министерството на финансите, взел 21 000 лв.

Нина Радева, зам.-министър на Министерството на икономиката и енергетиката – над 40 000 лв.

Румен Овчаров, министър на икономиката и енергетиката – 63 500 лв.

Нихат Кабил, министър на земеделието и горите – 20 000 лв.

За бившия финансов министър Пламен Орешарски пък се твърди, че е взел около 4 хил. лв.

В справката не фигурират данни за политиците от левицата Корнелия Нинова и Димчо Михалевски. Миналата седмица за тях председателят на парламентарната група на ГЕРБ заяви, че са взели съответно 150 000 и 110 000 лева. Нинова бе зам.-министър на икономиката, а Михалевски на регионалното развитие и благоустройството. Той опроверга информацията на Велчев и обяви, че е взел около 20 хил. лева премии.

Опашата лъжа

Лидерът на БСП и експремиер Станишев определи като опашата лъжа информацията, че Орешарски е взел над 4 хил. лв. бонуси.

"Взел ги е като преподавател за това, че е чел лекции. Орешарски е единственият министър на финансите през последните 20 години, който успя без посредници да върне 300 млн. долара дълг от Ирак към България, без да е получил нито стотинка", обяви Станишев.

Социалистът защити и „другарката си” Корнелия Нинова , която за 3 или 4 години получила 7696 лв. от тютюневия холдинг, от които дарила 4500 лв.

На „Позитано” подозират, че за две години и половина управление на ГЕРБ са раздадени десетки милиони левове бонуси на „свои хора” в държавната администрация, като само зам.-министрите са получили „десетки хиляди”. Станишев обаче не посочи конкретика.

Социалистът напомни за закона за конфликт на интереси, според който зам.-министрите не могат да получават възнаграждение за участието си в управителните органи на държавни и общински дружества.

Неморално

От ДПС обявиха, че получаването на допълнителни средства по време на криза дори и да е законно, е неморално.

Хората на Доган не смятат, че проблемът е в раздаването на бонуси, а в - неспазването на ангажимента на ГЕРБ за налагане на нов морален стандарт.

ДПС ще изпрати писмо до премиера, в което ще настоява в писмен вид получат информация за допълнителното материално стимулиране, раздавано в управлението на ГЕРБ.