„Не ме уволниха, а сам подадох молбата си за напускане”, заяви Николай Денков, вече бивш заместник-министър на образованието, в предаването „Лице в лице” по bTV.

По думите му новият образователен министър Меглена Кунева му била предложила да отговаря за науката и висшето образование, но той преценил, че по-добре да напусне заради липсата на доверие.

„Напуснах поста си, защото не съм съгласен с начина, по който бяха взети решения за управление на еврофондовете”, допълни Денков. Той поясни, че промените в структурата на дирекцията, която управлява тези фондове, са направени без той да знае.

„Помолих за среща с г-жа Кунева, чаках една седмица, накрая пуснах официален доклад, но след това също нямахме среща по този повод”, поясни Денков.

„Тези промени доведоха до забавяне на системата и повишаване на риска да бъдат загубени десетки милиони. Ако трябваше да приема и да отговарям за сектор наука и висше образование нямаше да имам възможност да свържа ресора си с основното средство, с което да се реализират политиките”, поясни Денков.

По повод декларация, че бившият зам.-министър обиждал българското висше образование, той заяви, че университетите ни се сравняват с европейските и трябва да бъдат преструктурирани.

„Всеки университет, който се е развивал в последните 20 години при нездравословни парвила, има право да се опита да се пренастрои ако има добър мениджмънт и администрация. Има право и на съществуване”, поясни Денков. Той добави, че университетите, които не отговарят на зададените критерии, трябва да изчезнат.