Депутатите в Народното отложиха гласуването на Закона за здравното осигуряване, защото не успяха да съберат кворум. В парламента не дойде дори и здравният министър Петър Москов, който е в чужбина.

Вчера депутатите се отказаха от петъчния парламентарен контрол, именно за да посветят времето си днес на здравната реформа. Народното събрание обаче не събра кворум при три поредни опита и се разпусна. ГЕРБ обвиниха опозицията в саботаж. А те отговориха, че управляващите са се разхайтили.

Законът за здравното осигуряване предвижда разделянето на здравните услуги в два пакета. В основния пакет влизат спешните и социално значимите болести, лечението на които ще се покрива напълно от здравната каса.

За тези в допълнителния пакет ще има друг режим - с листи на чакащите или чрез допълнително заплащане.

Здравното министерство признава, че все още не е напълно готово с разделението на двата пакета. Голяма част от очните болници ще попаднат в допълнителния здравен пакет, например. „Плановият прием означава, че там ще имаме и планово финансиране”, коментира зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Все още не е ясно какво ще бъде финансирането за офталмологиите. С промените ще се гарантира по-голямо финансиране на социално значимите заболявания, обясняват от здравното министерство.

В основния пакет влиза и детското здравеопазване.