Парламентът прие на първо четене забраната за носене на бурки у нас. Само осем депутати гласуваха против. Все още обаче остават доста спорни текстове, които трябва да бъдат изгладени до второто четене.

Депутатите, обсъждали законопроекта, заявиха нуждата от прецизиране на това какво се разбира под закриване на лицето. В ефира на „Тази сутрин” те посочиха ползите от подобен закон и посочиха опасностите от него.

Според представителя на „Патриотичния фронт” Юлиян Ангелов, законът не се прави за няколко десетки жени в Пазарджик, а като цяло служи за гарантиране на националната сигурност. Според тях така ще се гарантира светския характер на българската държава и ще помогне за борбата с тероризма. „Законопроектът гарантира и правата на жените. Тези жени в Пазарджик не носят по собствена воля тези бурки”, категоричен е той.

Според ДПС този закон е проекция на глобалното явление на име криза на толерантността. Тунджер Кърджалиев коментира и неясната специфика на закона. „Има много технически несъвършенства и така стават уязвими всички, които си закриват част от главата – шия, уши и коса. Става дума за шалове, боне, мотористи, скиори, всички са уязвими”. По думите му този закон е  "подарък за националисти".

Снимка: btvnovinite.bg

Забраната на закриването на лицата беше подкрепена от общини, страхуващи се от радикален ислям. Това добави в дискусията Красимир Янков от БСП. По думите му левицата е подкрепила закона на първо четене, заради ангажимента, който имат и заради мерките за борба с тероризма.

Борис Станимиров от Реформаторския блок остави назад националната сигурност и насочи вниманието към правата на жените. Според него не се посяга на религиозните права, а напротив – гарантират се. „Текстът ще бъде прецизиран. Никой няма да посяга на българските традиции, на българските турци и възрастните жени. Искаме да защитим традицията от нововъведения”, посочи той.

Снимка: btvnovinite.bg

Законопроектът предвижда 200 лв. глоба при първо нарушение и 1500 лв. при втори път и спиране на социални помощи.

На регионално ниво в момента забрана за закриване на лицата има в Пазарджик, Стара Загора и Бургас.