Пореден ден на скандали в Народното събрание. Депутатите се изпокараха за закона и съдбата на една от най-спорните служби - НСО. След седем часа дебат те приеха четирите закона в сектор „Сигурност”. Законът беше приет с гласовете на ГЕРБ, ДПС, АБВ и БДЦ.

Законът за НСО намалява броя на охраняваните лица, но увеличава правомощията им. Службата ще остане към президента и е равно отдалечена от други институции, смята Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Чуха се обвинения за липса на реформа. А увеличените правомощия и бюджетът от 40 милиона на службата вбеси залата. Атаките дойдоха и отляво, и отдясно.

Опозицията разкритикува гласувания законопроект

„Ще станем свидетели на реализация на една болна амбиция на управляващите”, каза Атанас Мерджанов от БСП, който определи законопроектът като „законопроект-фантом”. Според него голяма част от този законопроект е пълнеж, като основната му цел е да се регламентира дейността на Съвета по сигурност.

Мерджанов определи присъствието на двама представители на президента като унизително и крайно недостатъчно: „Представителите ще гласуват с равен глас с премиера и министрите, от което излиза, че президентът се превръща в съветник на премиера”.

На критиките на опозицията отговори Атанас Атанасов от ДСБ, като поясни, че новият законопроект е оперативен орган. „На Консултативния съвет по национална сигурност се търси консенсус между партиите, а не оперативни решения”, допълни още той.