Назначаването на Йордан Бакалов за директор на служба „Военна информация” часове преди разглеждането на закон за военното разузнаване, е провокативно поведение от страна на министъра на отбраната. Това заяви бившият военен № 1 Ангел Найденов в Народното събрание.

Припомняме, министърът на отбраната Николай Ненчев вчера представи официално Йордан Бакалов като директор на военното разузнаване. Това се случва ден преди началото на дебатите по Законопроекта за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност.

Името на Бакалов беше най-коментираното за въпросния пост, след като беше уволнен предишният шеф на службата Веселен Иванов в началото на март.

„Наличието на закон, дори и лош на първо време, е най-силната защита срещу опити да се овладеят службите”, допълни още Найденов от парламентарната трибуна. Той обясни, че при съществуването на действащ закон подобно назначение в последния момент не би трябвало да е възможно.

Обсъжданият от днес законопроект е внесен от Цветан Цветанов и е представен като рамков закон, който върви с три други законопроекта за отделните служби за сигурност. Ангел Найденов разкритикува предложените от ГЕРБ промени, като според него „обхватът е сведен само до част от системата за национална сигурност”.

Още преди дебатите да започнат, вицепремиерът Меглена Кунева и министърът на отбраната Николай Ненчев напуснаха залата. В края на изказването си Ангел Найденов допълни, че отсъствието на вицепремиери и министри от подобно обсъждане изразява несъгласие, неодобрение или липса на отношение.

Архивите на военното разузнаване и Комисията по досиетата

Йордан Бакалов обясни, че ще изпълни закона и ще предаде на Комисията по досиетата архивите на службата. По думите му когато министърът спусне заповед, той ще предаде исканите документи.

Именно архивните документи на военното разузнаване и дали Комисията по досиетата трябва да има достъп до тях, станаха повод за освобождаването на предишния директор Веселин Иванов.

„Ще изпълня закона такъв, какъвто е. За мен законът е всичко”, каза Бакалов. Въпреки големия интерес, той отказа да коментира пред медиите своето назначение и се оправда с аргумента, че вече е директор на секретна служба за сигурност, а не политик.