Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество се сблъсква със законови пречки при работата си. Това съобщи нейният председател в студиото на „Тази сутрин” Пламен Георгиев.

В момента според новия закон комисията няма право да се самосезира и трябва да чака сигнал от прокуратурата. Има и много случай, които се работят по стария закон и се чака влизане в сила на наказателна присъда, за да бъде конфискувано имуществото. Друг проблем е разликата от 250 хил. лв., която е нужна между стойността на имуществото и приходите на лицето. По думите на Георгиев в момента работна група обмисля корекции в нормативния акт, а явно предния законодател е целял комисията да концентрира усилия само върху по-сериозните случаи. Те обаче не са толкова много, обясни той.

До края на годината Георгиев очаква конфискация на имоти за над 15 млн.лв, а сега са около 11.44 млн. лв. „Тези имоти след това се дават на държавата и трябва да се продадат, но това е една болна тема. В много страни тези имоти понеже не са търсени се ползват за социални нужди”, обясни той. В момента се работи по искове за имоти например на Цветелин Кънчев, Гюнай Сефер, Митхат Табаков и бизнесмена Христо Ковачки.

Хотелът на Ванко 1, който бе конфискуван от комисията Кушлев става център за управление на трафика. Сградата бе предоставена на община Пловдив в началото на 2012 година,община Пловдив хвърля един милион лева,за да преустрои хотела в административна сграда.

Седеметажният хотел на Ванко 1 е плячкосан и разбит. В помещенията е пълна разруха, конфискуваният джип на раппевеца стои на склад в една от залите и трупа прах. След по-малко от година сградата трябва да се оживи. Очаква се тук да работят около 200 общински служители.

„Намеренията на общината са първите три етажа да бъдат дадени на район Източен и ще бъдат административни сгради на район източен, останалите три етажа по проект на градски транспорт на Пловдив ще бъде изграден център за наблюдение и ръководство на градски транспорт. Ще бъдат изградени залите и компютрите, които ще командват цялостната организация на движението в града”, обясни плана Димитър Кацарски, заместник-кмет на община Пловдив.

Сградата се нуждае от сериозни ремонти и довършителни работи. Първоначалният проект е трябвало да бъде препроектиран,за да може сградата да се превърне от хотел в административен центъра. Кацарски посочи, че проектът вече е готов и се продължава с ремонти, определяне на фирми ,които ще изпълнят ремонта и евентуално настаняване на хора.

На последния седми етаж, където Ванко 1 е изградил офиса си ,се предвижда да бъдат направени две зали за конференции. На този етап общината няма намерение да премахва басейна на покрива на сградата. Под въпрос е дали той ще се пълни и ползва от общинарите. Със сигурност няма да се премахва и емблематичната за сградата статуя на Исус Христос.