Словесен сблъсък между вътрешния министър Цветан Цветанов и депутата от Коалиция за България Михаил Миков избухна по време на днешния парламентарен контрол. Темите на спора бяха разнообразни.

Първо си премериха политическите кабинети

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът обвини бившия вътрешен министър, че политическият му кабинет бил съставен от цели 18 души, сред които петима заместници, един началник на кабинет и шестима съветници. По думите на Цветанов сега политическият кабинет на министерството има петима членове.

Миков отвърна, че е именно заради силния политически кабинет проверките за Шенген по негово време били положителни.

"Назначете си малко хора, които да ви помагат в работата – тя е тежка и отговорна в това министерство", посъветва социалистът.

...после преброиха охраната

„Днес министерството се ръководи чрез смесване на политическа и експертна власт,” заяви депутатът и обвини министър Цветанов, че предпочел да усили охраната си.

„Той се движи с толкова охрана, колкото беше моят кабинет. Това е разликата – аз пътувах с шофьор. Същите пари, но за охрана,” каза Миков.

„Каква охрана ви е била необходима на вас? Какви пет лева? Имаше 18 отвличания във вашия мандат. Вие бяхте безгласна буква и безопасна игла,” не остана длъжен Цветанов. „Изхарчихте парите с този кабинет и превърнахте МВР в импотентен орган”.

И отново сметнаха за документите и принтерите

Вицепремиерът не спря дотук. По думите му предоговореният от него договор за българските документи за самоличност е излязъл с 14 млн. евро по-евтино от подписания от неговия предшественик договор на стойност 116 млн. евро.

Цветанов каза още, че най-скъпата оферта, която е имало в България, е за купуването на 1 000 принтера в МВР по времето на Миков, които стрували по 3 000 лева всеки. По думите му в края на 2010 г. били купени 1 000 компютъра и 1 000 принтера за 780 000 лв.

Евтиното си е евтино, всички го знаят

заяви Михаил Миков и отказа да отвърне на нападката за принтерите. 

"Но ще ви кажа за импотентното министерство. Главният секретар го направихте ваш заместник-министър. Ако имате съветници, нямаше да лъжете, че първата проверка по Шенген е през септември 2009 г., каза Миков.

Темата за приемането ни в Шенгенското безвизово пространство запали Цветанов.

Усвоихте нула, zero за Шенген

каза вицепремиерът по адрес на Миков. По думите му предишното правителството е усвоило 1,8% от евро парите за присъединяването ни към Шенгенската зона през 2008 г.

„В края на вашия мандат общият процент е бил 33%. Усвояването на тези средства беше възможно до декември 2009 г., за да се подпише договорът”, допълни Цветанов.