В интерес на ДПС и в публичен интерес е да стане ясно откога са сметките на бившия зам.-председател на движението Христо Бисеров. Това заяви лидерът Лютви Местан в кулоарите на парламента.

По-рано чрез декларация, прочетена от парламентарната трибуна, от ГЕРБ обвиниха ДПС, че от три дни „ръководството на ДПС разиграва българската общественост с публичен театър”, а Местан и почетният председател на партията Ахмед Доган изиграли ролята на неинформирани за „подадената” оставка на Христо Бисеров.

На четвъртия ден след изненадващата оставка на зам.-председателя на ДПС и на 42-то Народно събрание главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че Христо Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков са разследвани за данъчни престъпления и пране на пари. Сигналът се основава на извършени парични преводи чрез сметки на двамата в две европейски държави, както и превод към сметка на търговско дружество в офшорна зона.

Според Местан е жизнено важно да се разбере дали сметките на Христо Бисеров са периода му на член на СДС или на член на ДПС. „Ако сметките са отпреди членството на Бисеров в ДПС, има едно политическо измерение на казуса, а ако са след това - съвършено друго”, подчерта Местан.

„Ако тези сметки са от периода, преди Бисеров да е станал член на ДПС, и най-злонамерените опоненти на ДПС не биха могли да държат отговорна една партия, при положение, че засегнатото лице през този период не е било неин член”, твърди Местан.

„Ние вече сме в режим на „необходимо е да се знае", когато публичният интерес надделява над класифицираността на информацията”, коментира той. „Не можем да се бъркаме в хода на разследването, но изразяваме силното си очакване екзистенц минимумът информация да стане публична, като поставяме акцент върху отговора на въпроса откога са тези сметки”, посочи още Лютви Местан. Вчера темата "Бисеров" стана повод за задочен спор между ДПС и ГЕРБ за това кой има достъп до класифицирана информация.

„Публичният интерес предполага да се знае и нека максимален обем информация, без това да засяга хода на разследването и да му пречи, да се предостави на медиите и на обществеността”, апелира лидерът на ДПС, който продължава да твърди, че не е информиран за „личните мотиви” на Христо Бисеров за оставката му.

Попитан дали Христо Бисеров е напуснал страната Лютви Местан коментира, че няма информация, но анализът му подсказва, че Бисеров не би предприел подобен ход, затова предполага, че е в страната.

Местан заяви отново, че не е имал разговор с главния прокурор. Той определи твърденията за теч на информация от ДАНС към ДПС като скандален и недостоен опит за дискредитиране на един държавен орган - ДАНС. „Ако някой се чувства дискомфортно, защото е осъзнал вчерашния си гаф, че е изпреварил със свои познания в класифицирана информация главния прокурор, нека не се опитва да прехвърля отговорността за това върху други държавни институции или ДПС”, заяви Местан, визирайки заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Местан отрече и ръководството на ДПС в събота вечерта да е имало среща с човек от ДАНС, който да им е разкрил секретна информация за Христо Бисеров. „Първата информация, с която разполагаме, е от вчера сутринта”, уточни той и допълни, че в събота е бил на лов.