До местните избори остават четири месеца и половина, а партиите вече се готвят за битките по места.

Всички знаем основното партийно правило, че за да е успешен един кандидат за кмет, той трябва да е честен, местен, свестен и известен.

Повечето партии казват, че ще съобщят имената им на по-късен етап. Днес от ГЕРБ обаче обявиха, че ще издигнат отново кметовете на четирите най-големи града. Това са Йорданка Фандъкова в София, Иван Тотев в Пловдив, Димитър Николов в Бургас и Иван Портних във Варна.

Снимка: bTV

Вече е ясен отговорът на част от другите партии. В София, например, към момента издигната освен Фандъкова е и Мария Календерска от ББЦ, която е известна като партньорката на Николай Бареков.

БСП още мислят, но в битката вероятно ще се включи лидерът на столичната им организация Калоян Паргов. А реформаторите може би ще номинират Вили Лилков.

Във Варна срещу Иван Портних вероятно ще се състезава доскорошният депутат от БСПБорислав Гуцанов.

Снимка: bTV

От днес Йорданка Фандъкова е с официална номинация за трети пореден мандат. „Благодаря за оценката, тя е много важна за мен. до изборите има много време. Живи и здрави есента ще дойде, тогава са изборите”, коментира тя.

Патриотичният фронт обявиха, че също ще заложат на собствени кандидати във всички градове, в които ГЕРБ днес обявиха номинациите си. „Всяка партия е в правото си да издига свои кандидати. Ако някой е искал подкрепа би било редно преди да обявява имена да потърси такава”, коментира съпредседателят на партията Красимир Каракачанов.

А за БСП най-важни били левите критерии. Затова организациите им по места са свободни да се коалират с партиите от коалиция лява България, АБВ и други формации в този спектър.

Освен Калоян Паргов, БСП-София обсъжда и имената на Евгения Живкова и социолога Михаил Мирчев.

Основните номинации за кметове по места се очаква да станат ясни през юли.

Снимка: bTV

На местни избори всички партии успяват да се изкарат победители. Какво обаче казват числата? По последни данни от преди пет дни на агенция Екзакта за ГЕРБ биха гласували 24 и половина процента срещу 14 цяло и 4 на сто за БСП, 7 и 3 на сто за ДПС и съответно около 6 и 5 процента за реформаторите и патриотите.

Местните избори са на 25 октомври, а кампанията започва месец по-рано.