Над 600 перничани все още живеят във фургони и палатки, след като домовете им пострадаха при силното земетресение на 22 май. Това обяви пресконференция в БСП кметът на Перник Росица Янакиева.

Възстановяването на Перник предизвика трусове в градската администрация и противопостави кмета с общинските съветници от ГЕРБ. Според Янакиева междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане е одобрила едва 194 от общо 8 500 молби. За неразбориите местните гербери обвиняват обаче именно ръководството на общината в лицето на Янакиева и нейния екип. В прокуратурата дори беше внесен сигнал срещу „виновните за ситуацията с помощите длъжностни лица”.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Не се притеснявам от никакви проверки, защото съм убедена, че прокуратурата сега ще направи проверка с експерти, които са компетентни,” каза Росица Янакиева.

Настанените в палатките и фургоните жители на Перник нямат надежда за скорошно благоустройство. Според Янакиева три училища са извън строя, две детски градини са за събаряне, много общински и частни домове са в окаяно състояние, а само една трета от средствата, необходими за ремонтни дейности, са отпуснати.

Според депутата от Коалиция за България Ангел Найденов само една трета от необходимите 9,5 млн. лева за възстановяване на щетите са отпуснати от комисията до момента. По думите му подписките, които са разгледани за причинени щети на сградния фонд са 288 от постъпили 2 700 в междуведомствената комисия, одобрени са 194 молби.

Найденов каза още, че Коалиция за България ще предложи в парламента възлагане на одит от Сметната палата на Фонда за стихийни бедствия и молба до Комисията по бюджет и финанси да преразгледа начина, по който са изразходвани средствата.

Росица Янакиева обяви още, че е подписала заповеди за пълно или частично разрушаване за 164 сгради. По думите й немалко хора ще останат на улицата заради неукрепените си жилища. Пернишкият кмет посочи, че общината е получила 3 319 000 лева, а не 13 млн. лева за неотложни възстановителни дейности.

Янакиева обясни атаката срещу себе си с политически и административни причини. Тя отбеляза, че в края на юли са изхарчени над 85% от годишния бюджет на междуведомствената комисия за бедствия и възкликна: „Не дай Боже, да изникне друго бедствие”.