Лидерът на РЗС Яне Янев отрече да е ходатайствал за помилването на осъден за убийство, но признава, че се Познава с Васил Пашов. Преди ден бившият вицепрезидент Ангел Марин заяви, че Янев е ходил е лобирал пред него за помилването на Пашов.

Никога по никакъв повод аз не съм осъществявал ходатайство пред Марин. Казах и пак го заявявам – той е лъжец и има много сериозни проблеми с паметта, разбира се, на неговите години е разбираемо, обяви Янев.

Янев, който оглавява комисията за проверка дейността на бившата президентска двойка, смята че Първанов се опитва да бламира дейността на парламентарния орган.

Вчера Първанов и Марин дадоха двучасова пресконференция, на която обявиха, че комисията е „правна каша”.

Според боеца за ред, законност и справедливост обаче Първанов е притеснен от парламентарното разследване на десетгодишната му дейност. „Време е да разбере, че няма недосегаеми в България”, заяви Янев, след което набра скорост.

„Господин Първанов, вие сте редови български гражданин и независимо какво говорите и какво твърдите, и независимо дали се намирате в Бояна или в Красно село, вие ще трябва да отговаряте пред закона”, каза Янев.

Той все пак допусна, че комисията може и да не открие закононарушения. „Тогава той (Първанов – бел. ред.) ще отиде на бял кон на „Позитано” ако има кой да го посрещне, ако са останали бабички и дядовци, които не са се наситили на социалните лъжи”, добави Янев.

Той ще пусне сигнал в прокуратурата срещу Марин, който с обявяване името на Пашов, огласил държавна тайна.