РЗС и партията на Веселин Марешки "Либерален алианс" създадоха Коалиция за ред, законност и справедливост. Яне Янев и варненският бизнесмен подписаха споразумение по време на конференция на двете политически сили в столицата.

„Тази коалиция не е такава, каквато сте виждали в България през последните над 20 години Веселин Марешки, със своята бизнес дейност, прави за страната това, което не успя държавата да направи за своите граждани. Сред амбициите на коалицията на парламентарните избори е да удвои гласовете, които е имала РЗС през 2009 г.”, посочи Янев и добави, че партията поне в 50% от многомандатните избирателни райони ще победи БСП.

Като свой приоритет независимият депутат в НС определи попречването на Кунева „да подмени вота на българските граждани”. Другите цели на новата „по-силна политически” формация е реформа на Конституцията и „декриминализация на държавата”.

Янев обяви, че едно от най-големите му желания занапред е „да види министри в българските затвори”. По думите му РЗС има готови написани законопроекти за гарантиране на свободата на словото, за синдикатите, за ограничаване на бюрократичните спънки. До края на годината новата коалиция щяла предложи цяла политическа платформа за управлението на държавата по сектори - със секторни политики и срокове.

Марешки от своя страна определи новата формация като десноцентристка, патриотична и социална коалиция. По думите му "Либерален алианс" има три основни приоритета - реформа в здравеопазването и осигурителната система и създаване на ясни правила за разгръщане на малкия и средния бизнес.

Той пое ангажимент минимум 50% от хората, които ще представляват коалицията на всички властови нива, да бъдат жени. Аптечният бос от Варна обясни, че прави коалиция с РЗС, защото партията на Янев никога не е участвала в управлението на държавата на
никакво ниво и поради това не носи отговорност за състоянието й.

Към края на август пред bTV Марешки даде заявка, че ще влезе в тройката управляващи след предстоящите избори.

Срещу видния варненец се води дело за незаконно построен втори етаж от вила на брега на морето - информация, потвърдена лично от регионалния министър Лиляна Павлова. Ироничното в случая се оказва, че именно политическият партньор на Марешки - Яне Янев, е обявен неофициално за "най-големият следовател" в държавата, тъй като оглавява парламентарна комисия за борба с корупцията по "високите етажи".