Ден преди обявения протест на съдии и служители в софийския районен съд, Висшият съдебен съвет за първи път взе единодушно решение. Утре кадровиците ще се срещнат с районните съдии и ще обсъдят с тях състоянието на съда, както и критиките към ВСС.

Съдиите от най-големия съд в страната недоволстват от политиката на кадровиците спрямо тях. Те обявиха протеста си с писмо, че подложени на безброй проверки и не могат да вдигнат глава.

„Винаги тук се казва "Ние направихме една голяма проверка от ВСС". А какви са резултатите от тази проверка? Какво се случи с бившия председател на съда и заместниците? Какви са резултатите от тези проверки?”, запита председателят на ВКС Лозан Панов.

Днес на заседанието на съвета стана ясно, че за последните 5 години на районния съд са отпуснати почти 15 милиона лева. Съдиите са 187 - повече и по-малко натоварени, отколкото преди 5 години.

„48 бройки имаме повече съдии, което е довело до спад в натовареността от 108 разглеждани дела средно на съдия към 72 в момента”, отчете Ясен Тодоров.

Заплатите в СРС с 5 процента по-високи от средното. Според ВСС, този съд не се е справил с организационните си проблеми. Там, например, там има незаети щатни бройки, не са правени и конкурси. Лозан Панов коментира, че има дефицити в работата на председателя Методи Лалов.

Митингът на съда започва утре в 11 часа.

Заплатите се вдигат

По-късно сайтът "Правен свят" съобщи, че Висшият съдебен съвет тихомълком е взел решение да вдигне заплатите на магистратите и съдебните служители с 5 процента, считано от 1 септември тази година.

Макар в тазгодишния бюджет да няма предвидени средства за увеличение на заплатите, се оказва, че има реализирани икономии, които позволяват актуализацията със задна дата.