Временното прекъсване на работата по "Българския Лувър" е по технически причини, за които Министерството на културата (МК) не носи отговорност. Това става ясно от съобщение, изпратено от пресцентъра на ведомството по повод на публикации в медиите.

Ведомството няма неизплатени задължения към "Главболгарстрой", става ясно още от становището.
Строително-ремонтните дейности по проекта "Национален музеен комплекс кв. "500" са временно спрени с акт "Образец 10" от 26 юли 2013 г. Причините са в забавената доставка и монтаж на оборудването на трафопоста, както и забавяне по издаването на разрешително за строеж за изпълнение на външни ел. връзки, поради което не може да се захранят всички съоръжения и инсталации.

Друга причина е възникналата необходимост от отделно възлагане на допълнителни строително-монтажни работи, които не са предвидени в проекта, но са следствие от непредвидени обстоятелства, обясняват от министерството.

Строежът е временно спрян в съответствие с изискванията на Закона за устройство на територията с подписването на необходимите за това строителни книжа. Разрешителното за строеж от дирекцията "Архитектура и градоустройство" на Столичната община е излязло. До края на октомври 2013 г. се очаква фирмата проектант и изпълнител на външните ел. връзки и трафопостовете да започнат работа.

Няма забавяне на плащания към "Главболгарстрой" АД. Според договорa, сключен между МК и компанията, са предвидени две плащания - при започване на изпълнението по договора и след въвеждане в експлоатация на целия обект. В първия случай възложителят /МК/ е превел 35 на сто аванс на изпълнителя след получаване на лимит от управляващия орган на ОП "Регионално развитие" на 15 октомври 2012 г.

Окончателното плащане ще се извърши до 60 работни дни след приемане и въвеждане в експлоатация на целия обект от държавна приемателна комисия и издаване на разрешение за ползване от ДНСК. Реалистичният срок за откриване на комплекса е есента на 2014 г., отбелязват от МК.