Временна анкетна комисия да проверява казуса „Христо Бисеров”. Това поискаха официално от ГЕРБ, след като вчера беше одобрена комисия по случая „Мишо Бирата”.

Според опозицията трябва да се направи преглед на цялото законодателство, инициирано от Бисеров, и да се види дали има лобистки текстове.

„Тази комисия няма да се занимава с двете престъпления, които прокуратурата твърди, че Христо Бисеров е извършил. Трябва да се види защо изтече информация, предупреден ли е Христо Бисеров и предупредено ли е ръководството ДПС за предстоящите действия на прокуратурата и възпрепятствано ли е производството”, коментира депутатът от ГЕРБ Емил Радев.

От ГЕРБ искат и да анализират въздействието на законопроектите, предлагани от Христо Бисеров през годините, за да се види дали има лобистки поправки и текстове в тези законопроекти.

Изненадващо, парламентарната група на „Атака” изрази подкрепа за идеята на опозицията и няма да застане зад управляващата коалиция. „Не виждам причина да не подкрепим анкетната комисия за Христо Бисеров”, коментира депутатът Павел Шопов.

„Ние винаги сме подкрепяли временни комисии за изясняване на най-различни въпроси и проблеми, а от ГЕРБ са били против такива комисии. Този път инициативата е тяхна. Завчера подкрепихме създаването на комисия за изясняване на странните обстоятелства около смъртта на бизнесмена Мишо - Бирата и видяхме ГЕРБ как опонираха на тази идея”, допълни Шопов.

„Искам да видя официалните мотиви на искането за създаване на такава комисия и тогава ще се произнеса”, лаконичен бе зам.-председателят на парламента Алиосман Имамов.

Отношение по темата взе и депутата от Коалиция за България Борислав Гуцанов, който подчерта, че не може да се прави паралел между случаите с Мишо Бирата и с Христо Бисеров.

„Органите работят твърде бързо по случая с Христо Бисеров и предполагам, че в най-скоро време ще излязат с ясни данни какво точно се е случило. Не знам дали е изтекла от някъде информация, или това са определени догадки на колегите от ГЕРБ”, коментира депутатът.

Според Гуцанов комисията „Мишо Бирата” има „съвсем друг привкус”. „Говорихме за едно четиригодишно управление, което се характеризираше със силови методи на действие и с ясна полицейщина и смисъла на тази комисия е именно да покаже по какъв начин се е действало и как не трябва да се управлява. Част от икономическите проблеми на държавата дойдоха от този начин на мислене и това управление. Не може да се прави паралел между двата случая”, категоричен бе Гуцанов.

Той побърза да изрази готовност за „всякакъв вид диалогичност”, когато става въпрос за доброто на държавата и икономиката на държавата. „Ако се внася нещо само като контратеза, това не е продуктивно”, смята Гуцанов.