Много обвинения, много забележки на висок глас и малко доводи „за” и „против” внесения от БСП вот на недоверие по темата „Коруцпия” видяха зрителите на „Тази сутрин”. Депутатите Мануил Манев (ГЕРБ), Иван Иванов (БСП), Искрен Веселинов („Обединени патриоти”) и Пламен Христов („Воля”) „разгряха” за предстоящите дебати по вота, които е твърде малко вероятно да преминат цивилизовано.

ДПС не изпратиха свой народен избраник в студиото на bTV.

„Когато България е на върха на европейската политика, една партия, раздирана от вътрешни проблеми като БСП, освен да направи един такъв безсмислен и смешен вот, няма никакъв друг шанс”, възмути се представителят на ГЕРБ. Според него дебатите ще протекат в стил „Една жена каза”, след като вчера и „последният голям балон, който пуснаха БСП, се пукна”.

Той визира единодушното отричане на проблемите със сигурността на електронната акцизна система, в което вчера се включиха финансовият министър, главният прокурор, шефът на агенция „Митници” и председателят на ДАНС, след като по-рано в ефира на bTV представител на горивния бранш изнесе данни, според които от системата БАЦИС за половин година са изчезнали 300 000 транзакции, а подобни липси е възможно да има половин десетилетие назад.

Иван Иванов го репликира, като посочи, че председателят на бюджентата комисия Менда Стоянова е „сложила думи в устата” на служители на ДАНС по време на изслушването в парламентарните комисии и така те изкарали БАЦИС по-сигурна, отколкото е в действителност.

„Това, което за нас е жалка, е че този вот не дава никакъв конструктивизъм, защото колегите ги е мързяло да извадят мотиви. Връщат се на неща от 2015-2016 г., вадят се твърдения от вестници”, заяви Искрен Веселинов и подчерта, че усещането за корупция в българското общество от 2007 г. е едно и също и се дължи на управленията на БСП и ДПС.

„ДПС ясно и точно каза, че това управление е най-сериозното и няма алтернатива. ДПС са най-вероятно в някаква коалиция с г-н Веселинов, дори”, отвърна Иванов. Той коментира, че ще е интересно да се види поведението на хората на Мустафа Карадайъ в пленарната зала.

„ДПС много често се обявяват за твърда опозиция и много твърдо се изказват против управлението и правителството, но много странно ги няма в залата, когато трябва да гласуват”, отбеляза и Пламен Христов.

По думите му „какъвто е вотът, такъв е и отпорът срещу вота” и поради тази причина в крайна сметка той „няма да успее, защото целта му е пиар акция”. Христов отбеляза, че днес ще се обсъждат скандали от миналата есен и е странно, че БСП са чакали толкова време, за да атакуват правителството.

Партията на Веселин Марешки ще реши дали да гласува „против”, да се въздържи или да напусне залата съобразно качеството на дебатите.